Unitul stomatologic face parte din dotarea minimă necesară unui cabinet dentar şi reprezintă un element esenţial pentru activitatea stomatologică, oferind confort pacientului. Baza scaunului trebuie să coboare până la 40-50 cm de sol. Nasul pacientului se va plasa deasupra planului orizontal de la nivelul genunchilor pentru ca sângele să nu se acumuleze la nivelul extremităţii cefalice.
Caracteristici importante:
1 -
Spătarul scaunului trebuie fie subţire, să se încline până la 180°, să nu aibă un design curbat pentru a nu produce tensiune şi durere musculară în zona umerilor prin deplasarea capului pacientului spre lateral. Baza scaunului trebuie să confere acestuia stabilitate şi să permită mişcări libere ale picioarelor medicului şi asistentei.
2 -
Tetiera trebuie să menţină o poziţie simetrică a capului, iar privirea medicului să cadă perpendicular pe câmpul operator de la o distanţă potrivită de 25-30 cm. Mişcările capului pacientului vor fi de tip: extensie (în spate), flexie (în faţă), rotaţie (dreapta, stânga).
3 -Forma scaunului va trebui să îndeplinească o serie de cerinţe cum ar fi: înclinarea spătarului între 90-180°, înclinarea şezutului până la 10°, timpul de deplasare între vertical-orizontală de maxim 20 secunde, deplasarea simultană a spătarului şi a şezutului, iar cotierele să poată fi ajustate pe înălţime.
4 -Lampa unitului trebuie să permită să fie manevrată pe o înălţime între 150-200 cm, iar pe vertical între 70 cm în faţa punctului de referinţă al scaunului (în faţa pacientului) şi120 cm în spatele punctului de refetinţă. Lumina lămpii să fie poziţionată paralel cu linia de vedere sau la o incidenţa maximă de 15° astfel încât să se evite producerea umbrelor.
Unitul dentar reprezintă un ansamblu complex ce conţine atât fotoliul pacientului, cât şi o serie de alte componente:
- Sistem de dezinsecţie şi curăţare a instalaţiilor interne
- Sistem dublu de igienizare şi purificare a apei
- Chiuvetă mobilă
- Măsuţă asistentă reglabilă cu panou de comenzi digital
- Reglarea presiunii apei se poate face separat pentru fiecare terminal
- Sistem dublu de aspiraţie cu aspirator normal şi aspirator chirurgical (capacitate de aspiraţie sporită aprox 0.5 L în 2-3 secunde)
- Pedală multifuncţională pentru comandă asupra instrumentelor de mână cât şi asupra ajustării fotoliului şi aprinderii lămpii.
- Braţ monitor (pentru camera intraorală sau alte gadget-uri)
- Braţ unit multi-articulat cu comenzi de blocare – pneumatic
- 2 terminale turbină - Scaun medic şi asistentă
- 1 terminal micromotor - Sistem de încălzire a apei
- 1 terminal detartraj - Tapiţerie din piele naturală
- 2 terminale spray aer/apă
Pregatirea spațiului pentru montarea unitului dentar:
Înainte de a pune gresia sau parchetul, nu uitați de aspectele care influențează buna funcționare a unui unit dentar: apa, aer comprimat, curent, canalizare, țeava de vacuum și comanda pompă. Dimensiunile recomandate pentru acestea sunt după cum urmează:
Apă
- țeavă de cupru sau una de PVC, prevăzută cu un robinet cu filet interior de ½;
Aer
- furtun pneumatic de 6×8 (6 - interior, iar 8 - exterior) care să reziste la o presiune de 20 bari;
Curent
- cablu de curent de 2.5 cu împământare;
Canalizare
- cablu de curent de 2.5 cu împământare;
Țeavă de vacuum
- din PVC (diametrul - 32) face legătura între pompa de vacuum și unit;
Comanda pompa
- cablu de curent cu 2 fire care să facă legatura între unit și pompa de vacuum.
La găsești unitul dentar Roson N1 în două variente: versiunea de masă (furtunele pe jos) și versiunea pivotanta (furtunele pe sus) disponibile în 16 culori.
Paletă de culori disponibilă
Află mai multe despre uniturile disponibile pe www.heliosdental.ro
Autentificare
Creează un cont nou